- Publicerad 27 augusti 2016
- av Haidi Lindqwist
- Inga kommentarer
Fäviken Magasinet – en stjärnkrog x 2.
14 platser
I februari fick Fäviken direkt två Michelinstjärnor – och det är de väl värda.
Vi har varit där två gånger, november 2014 och nu i början av januari 2016. Det går inte på något sätt att jämföra med de andra stjärnrestaurangerna vi har varit på, möjligtvis Daniel Berlin (som också fick en välförtjänt stjärna).
De 14 platserna är alla bokade varje kväll (vi bokade 8 månader i förväg). Serveringen sker samtidigt till alla och presenteras av Magnus själv.
Allt kommer från trakten runt omkring – nästan. Signaturrätten pilgrimsmussla i sin egen juice kommer från Norges kust, väster ut. Alla 25-tal rätterna är en upplevelse i sig. Alla är inte lika lätta att ta till sig men det är imponerande att råvarorna kan smaka så olika och så rent. Nu vet vi ju egentligen inte hur lava smakar men upplevelsen känns – rena smaker.
Magnus Nilsson berättar på deras hemsida:
”På Fäviken är vi passionerade i vårt sätt att se på råvaran och ödmjuka inför de fantastiska möjligheter Jämtland, Tröndelag och framförallt Kallbygden ger oss i vårt arbete. Vi gör som man alltid gjort på Jämtlands fjällgårdar, vi följer årstidernas variationer och traditioner. Vi lever med bygden. Under sommar och höst, skördar vi det som växer på våra marker och förädlar dem med metoder som vi återupptäckt ur vår rika matlagningstradition eller själva upptäckt i sökandet efter att bevara råvarans unika egenskaper. Vi bygger upp förråden inför den mörka årstiden, torkar, saltar, syltar, saftar och syrar.Efter skörden tar jaktsäsongen vid, en viktig tid då vi tar hand om allt det exceptionella som fjällvärlden ger oss. När vår och sommar återvänder är förråden tomma och Fävikens kretslopp börjar på nytt.”
Menyn
I januari såg menyn ut så här, en del samma som 2014 men också en del helt nytt. Bosse, som inte tål fisk, skaldjur och nötter, fick modifierade rätter – alla till hans belåtenhet.
Bosses meny…
…ser lite annorlunda ut än min.
Cognac –30 grader.
Efter en lång måltid förflyttade vi oss ut till Tentipin som stod uppställd utanför restaurangen. Där tillbringade vi många timmar, långt in på natten, runt brasan, tillsammans med gäster från Danmark och Tyskland. Intressant, trevligt och berikande att höra deras åsikter om maten och upplevelsen. Alla var överens – outstanding!
En öl i bastun
Fäviken har ett fåtal rum som, de också, måste bokas i tid. Dusch och toa i korridoren, men mycket fräscha och genuina. Bastun står på och där finns öl, vin och champagne för den som vill njuta lite extra innan maten. Frukosten intas i samma matsal och är en upplevelse bara den.
Passa på…
När du ändå är där passa då på att besöka Fävikens korvkiosk i Åre och också Undersåkers Charkuterifabrik med kunskap från Fäviken. Korvkiosken finns förutom i Åre även i Stockholm och korven kan du bland annat köpa på NK.
– Vårt mål är att det vi producerar inte ska bli lyxprodukter för få, utan vardagsmat för många – fast mycket bättre än det som många av oss vanligtvis köper förstår, berättar Magnus Nilsson.