- Publicerad 16 oktober 2016
- av Haidi Lindqwist
- Inga kommentarer
San Sebastian – ett matmecka
Vi blev imponerade. San Sebastian är grön, vacker och god. God som i god mat. Överallt.
Visserligen var vi bara där i två dagar, men vi kommer tillbaks för som Mons Kallentoft skriver i Food Junkie:
”San Sebastián! Älskade stad i världen, du som ger och tar. Inte i någon stad äter man bättre”
Spanska San Sebastián har fler Michelinstjärnor per innevånare än någon annan stad. Ett matmecka med pinxtosbarer, hemliga smaklaboratiorier och pappa och dotter Arzak förstås.
San Sebastians gamla stadsdel Parte Veja är fylld med barer som serverar Pintxos, den baskiska varianten av tapas. Du kan lätt börja vid lunch och äta dig igenom en hel dag. Vi körde en lightvariant, vi skulle ju trots allt till Arzak på kvällen. Men vid nästa besök så…
Arzak
Efter att ha läst Mons Kallentofts bok hade jag en bild av att restaurang Arzak låg uppe på en klippa, lite avsides. Därför blev jag förvånad när taxin stannar vid en ockraputsad villa på en hårt trafikerad gata norr om stadsdelen Gros. En ganska anspråkslös byggnad. Men den tre Michelin-stjärniga (sedan 1989) maten är inte anspråkslös, utan snarare kreativ, rena smaker och spännande.
Fisk och skaldjur är huvudtemat. Så vad gör Bosse här? Inga problem, köket var kreativa och löste det mesta.
I mitten på 70-talet hade Juan Mari Arzak, påverkad av det Nya franska köket, ett avgörande inflytande på det som skulle bli det Nya baskiska köket. Juan Mari var bland de första att sätta upp ett kulinariskt researchlabb och var en av de första kockarna i världen att anlägga en vetenskaplig och experimentell ansats till matlagning och ingredienser.
Idag är det dottern Elena som tagit vid och fortsätter att använda matlagningstekniker som pappa har varit med att utveckla, som frystorkning, torkning och destillering. 2012 blev Elena utsedd till världens bästa kvinnliga kock.
Fem faktorer beskriver Arzaks matfilosofi enligt dem själva: Det baskiska köket är en distinkt personlighet. Det är ett kök som baseras på säregna smaker och det baskiska sättet att leva och umgås. Det är matlagning som grundar sig i forskning, och följaktligen ett kök som inte står stilla eller dör av framgång. Ett kök som ständigt rör sig framåt.
Och här har vi lånat från Wikipedia…
San Sebastián (baskiska: Donostia, officiellt namn: Donostia-San Sebastián, franska: Saint-Sébastien).
Staden har som de flesta kuststäder präglats av fiske och handel idag är San Sebastián ett av Baskiens främsta turistmål. Den gamla pittoreska delen av staden har smala gränder fulla med matställen och ett litet hamnkvarter, men där fiskebodarna förut låg finns idag fisk- och skaldjursrestauranger. Stadens nyare centrala delar och strandpromenader har en viktoriansk arkitektur; staden var runt förra sekelskiftet en stor turiststad för den spanska kungafamiljen och adelskapet.
Två stora sandstränderna sträcker ut sig på varsin sida om stadens centrum. La Concha (snäckan) är den största och räknas som en av världens finaste. Den andra stranden, Zurriola, är den mera ”ungdomliga” stranden; den är känd för sina stora vågor och goda surfingmöjligheter.
Donostia-San Sebastián tillsammans med Wrocław utsågs till Europas kulturhuvudstäder 2016.