La Garde Freinet, Provençe

Sedan 2005 har vi varit här både sommar och höst – snart kanske också vinter. Det är en typisk provencalsk by med stenhus och en bygata med några restauranger, caféer och butiker. Vi hade lika gärna kunnat hamna i en by 4 mil öster om Berlin och trivts där. Men nu har vi fastnat för La Garde Freinet, LGF, och byborna verkar ha fastnat för oss. Atmosfären är bohemisk, konstnärlig, lättsam och enkel med en trevlig lokalbefolkning och en intressant blandning av folk med en internationell touch; engelsmän, holländare, svenskar, belgare och norrmän. Vi har samlat våra intryck i ett magasin som gjorde succé i byn. Bosse, som fotograf, fick till och med signa några ex. Många i byn vet nu vilka Bosse och Haidi är!

Bläddra i vår LGF-tidning

 

La Garde Freinet, Provençe

Bygatan är inte lång, men här är det liv och rörelse på sommaren minsann.

På slutet av 1800-talet fanns här en blomstrande korkindustrin med 660 korkarbetare och 2687 invånare (1000 fler än idag!). Korkindustrin är för länge sedan nedlagd men de ståtliga korkekarna finns kvar. Dessa går vi förbi varje morgon (nåja, nästan) upp till ”Le Croix” som sattes upp för 115 år sedan. Belöningen är en vidunderlig utsikt över byn och dalen.

La Garde Freinet, Provençe

Le Croix. På bilden syns också en riktig hjälte som bestiget berget, alldeles ensam.

Är det onsdag eller söndag är det marknad med grönsaker, korvar, ostar, fisk, kryddor och mycket mer. För att inte tala om den färska vitlöken! Några flätor åker med hem och sedan njuter vi så länge lagret räcker. Vi har fastnat för ett kanonbra och enkelt sätt att använda vitlöken på som alternativ. Receptet är hämtat ur Lotta Lundgrens kokbok ”Om jag var din hemmafru”.

La Garde Freinet, Provençe

Grönsaker, gris, ostar, korv, kläder och så vitlök!

Recept Vitlökspuré
5 hela vitlökar, 1 dl olivolja, nypa salt.
Bryt sönder vitlökaren och sprid ut klyftor med skal och allt på en plåt. Rosta i ugn, 175° C, ca 30 minuter. Kör de skalade klyftorna till puré i mixer eller matberedare med olivolja och salt. En tesked motsvarar ungefär en klyfta vitlök. Om den förvaras svalt i en glasburk med lock håller den flera veckor.

La Garde Freinet, Provençe

Byns egen Hästman...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen