- Publicerad 27 mars 2015
- av Haidi Lindqwist
- Inga kommentarer
La Garde Freinet, Provençe
Sedan 2005 har vi varit här både sommar och höst – snart kanske också vinter. Det är en typisk provencalsk by med stenhus och en bygata med några restauranger, caféer och butiker. Vi hade lika gärna kunnat hamna i en by 4 mil öster om Berlin och trivts där. Men nu har vi fastnat för La Garde Freinet, LGF, och byborna verkar ha fastnat för oss. Atmosfären är bohemisk, konstnärlig, lättsam och enkel med en trevlig lokalbefolkning och en intressant blandning av folk med en internationell touch; engelsmän, holländare, svenskar, belgare och norrmän. Vi har samlat våra intryck i ett magasin som gjorde succé i byn. Bosse, som fotograf, fick till och med signa några ex. Många i byn vet nu vilka Bosse och Haidi är!
På slutet av 1800-talet fanns här en blomstrande korkindustrin med 660 korkarbetare och 2687 invånare (1000 fler än idag!). Korkindustrin är för länge sedan nedlagd men de ståtliga korkekarna finns kvar. Dessa går vi förbi varje morgon (nåja, nästan) upp till ”Le Croix” som sattes upp för 115 år sedan. Belöningen är en vidunderlig utsikt över byn och dalen.
Är det onsdag eller söndag är det marknad med grönsaker, korvar, ostar, fisk, kryddor och mycket mer. För att inte tala om den färska vitlöken! Några flätor åker med hem och sedan njuter vi så länge lagret räcker. Vi har fastnat för ett kanonbra och enkelt sätt att använda vitlöken på som alternativ. Receptet är hämtat ur Lotta Lundgrens kokbok ”Om jag var din hemmafru”.
Recept Vitlökspuré
5 hela vitlökar, 1 dl olivolja, nypa salt.
Bryt sönder vitlökaren och sprid ut klyftor med skal och allt på en plåt. Rosta i ugn, 175° C, ca 30 minuter. Kör de skalade klyftorna till puré i mixer eller matberedare med olivolja och salt. En tesked motsvarar ungefär en klyfta vitlök. Om den förvaras svalt i en glasburk med lock håller den flera veckor.