Bosses ketchup

Klart man ska göra sin egen ketchup! Jättelätt! Grunden består av tomater, något sött och vinäger, sedan är det bara att improvisera… Här kommer ingredienserna och ”gör så här” till min alldeles egen. Slänger med ett recept på vitlökspuré också.

Det här behöver du:
1 kg tomater, de mest mogna du hittar
2 vitlöksklyftor, minst (kolla så att det inte finns en grön stjälk i mitten)
1 stor gul lök
½ dl god vinäger (vit balsamico är bra)
1 ½ tsk senapspulver, Colman’s
2 msk tomatpuré, Mutti
¾ dl flytande honung, svensk
1 msk Worcestershiresås (uttalas wosster-tjer)
1 tsk salt, vanligt ”bordssalt”
5 hela nejlikor
6 svartpepparkorn (ska testa med kryddpeppar också, 3–4 korn, kanske…)
1 hel kanelstång
(kajennpeppar eller tabasco)

Så här gör du
Gör ett litet snitt i varje tomat. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i tomaterna när vattnet kokar. Låt tomaterna vara i vattnet tills det börjar röra på sig runt snitten. Ta upp tomaterna, skala och hacka dem.
Hacka löken och vitlöken. Leta fram en tesil eller nå’t och lägg i kryddorna (bryt sönder lagerbladen och kanelstången så de får plats.
Blanda allt i en kastrull eller sauteuse (saltet också) och låt det småputtra i minst 30 minuter. Vätskan ska ju koka bort så det kan ta en stund. När du tycker att röran har bra konsistens tar du upp tesilen och mixar allt till en slät och fin ketchup. Viola!
Det är nu du kan hotta upp din ketchup med kajennpeppar eller tabasco, men var försiktig; den ska ju smaka tomat…
Häll upp i en glasburk och sätt in den i kylen.

Vitlökspuré
5 hela vitlökar (många klyftor blir det)
1 dl olivolja (köp den dyraste på ICA, till exempel Zetas Azienda Guerrieri)
Lite salt. Här kan du också lyxa till det. Är du i Stockholm så besök Kryddbaren och köp deras salt; 300. Innehåller bland andra godsaker chiliflakes, chipotle och rosmarin (Norrtullsgatan 10).

Så här gör du
Sätt ugnen på 175°. Dela de hela vitlökarna till klyftor och lägg den på en plåt. Rosta i ungefär 30 minuter.
Nu kommer ”the tricky part”: skala klyftorna – ett geggigt och tidsödande moment. Mixa klyftorna tillsammans med olivoljan. Häll oljan i en fin stråle när du mixar, hela decilitern kanske inte går åt – du bestämmer konsistensen. Smaka av med salt.
En tesked motsvarar en vitlöksklyfta. Förvara purén i en liten glasburk i kylen. Bör hålla i kanske tre-fyra veckor.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen