- Publicerad 24 juli 2015
- av Haidi Lindqwist
- Inga kommentarer
Soup au pistou – en välgörande soppa!
Byn i Provence har en festival för nästan allt. Kastanjefestival, Polentafestival, vårfestival och så Soup au Pistoufestivalen. Okunniga om vad det var köpte vi biljetter på marknaden veckan innan, främst för att vi blev övertalade av Danuta, tjejen i silver- och antikbutiken. Och för att riktigt visa vår välvilja köpte vi en lott till stora lotteriet också.
19.30 skulle det börja, men efter att ha varit på festligheter i byn innan tänkte vi att det säkert räcker med att komma vid 20-tiden. Vi tänkte fel. Torget, vid rådhuset, var fullsatt med folk vid de långa borden. På scenen spelade en kvintett. Hur gör vi nu? Vi hittade en dam bakom den provisoriska baren. Hon förklarade att det var bara att ta sina tallrikar och sätta sig där det var ledigt. Sina tallrikar? Ja, det, bestick och glas skulle alla ha med själva. OK, om man nu var en trög turist som inte hade fattat det? Då fick man låna, bara man bar tillbaks det in i köket igen.Vi fick våra tallrikar, köpte en flaska rosévin för 3 euro och vatten för 2. Blev erbjudna två platser jämte ett, mycket trevligt visade det sig, engelsk/amerikansk par. På andra sidan två parisiskor som var där och såg till sitt sommarhus…
Innan middagen hälsade en kvinna från kyrkans välgörenhetskommitté oss alla välkomna. Behållningen av middagen går till uppvärmning och underhåll av kyrkan i byn. Kyrkans män var också där och de lät sig väl smaka av både soppa och vin.
Maten då? Soppan var supergod! Finhackade grönsaker, kött och så Pistoun som pricken över i. 280 liter soppa hade de lagat! Efter det kom kall fläskkarré (kanske inte lika god) och en vällagad ratatouille. Sedan en ostbit och till slut glass. Ja, vi blev mätta och kvällen var trevlig, trots att vi inte vann något på lotteriet. När bandet spelade viva España (vad annars?) och alla klappade takten (även kyrkans män) kände vi att det var tur att Danuta hade övertalat oss. Och soppan ska vi göra hemma, här kommer receptet om ni också vill testa. Olé!
Recept för cirka 10 personer
Ingredienser
Soppan:
250 g haricots verts
250 g vita bönor
250 g röda bönor
2 potatisar (fasta)
2 zucchini
1 purjolök
1–2 selleristjälkar
250 g pasta
Pistou:
1 kruka basilika
2 tomater
5 vitlöksklyftor
50 g riven grevé
50 g riven parmesan
cirka 2 dl olivolja
Skölj de vita och röda bönorna. Skär haricots verts, zucchini, potatis, purjolök och selleri smått.
Koka allt i 3 liter saltat vatten i cirka 1,5 timmar
Pistou: Under tiden, skålla 2 tomater och ta bort skalen. Skala vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med de skållade tomaterna, osten och olivoljan. Häll på lite olivolja i taget tills det blir en krämig konsistens.
Blanda pistoun i ”bönkoket” när 20 minuter återstår av koktiden. Smaka av med salt och svartpeppar.
Pastan tillsätts i slutet, beroende på vilken koktid den har.
Servera med ett gott bröd. Soppan vi blev bjudna på innehöll också rimmad oxbringa.